Johan Gregor Mendel je dao najveći doprinos genetici devetnaestog veka i smatra se začetnikom klasične genetike.

Rođen je 20. jula 1822. godine u Brnu, u Moravskoj (današnja Češka) kao Johan, a ime Gregor uzima nakon zamonašivanja.Još kao dete gajio je velika interesovanja prema prirodi i uživao je u njoj. GiJohan-Gregor-Mendelmnaziju je pohađao u Tropau (današnja Opava). Po završetku gimnazije upisao je studije matematike, ali je ubrzo bio primoran da ih napusti  zbog bolesti oca, koji više nije mogao da finansira njegove studije.

Johan je odlučio da postane sveštenik i zamonašuje se u manastiru Sveti Tomas u Starom Brnu. Međutim, on se pored poziva sveštenika bavi i botanikom. Uz velike napore uspeva da diplomira matematiku, nakon čega pokušava da upiše i studije biologije, ali  iako je danas jedna od najvažnijih ličnosti i najvećih imena biologije i genetike, on nije uspeo da položi prijemni ispit za upis na željene studije.

U samostanu su ipak imali razumevanja za njegova interesovanja, tako da, uz podršku svojih nadređenih, odlazi u Beč i počinje izučavanje prirodnih nauka- fizike, matematike, hemije, botanike i zoologije. U Brno se vraća 1854. godine, gde počinje da predaje na Visokoj tehničkoj školi. Nakon više bezuspešnih pokušaja da položi državni ispit za učitelja on odustaje.

Na imanju manastira 1856. godine počinje eksperimente ukrštanja raznih sorti graška ( Piscum sativum), na čemu radi do 1863. godine. U proleće 1865. godine saopštava dobijene rezultate ukrštanja na zasedanju Prirodnjačkog društva u Brnu, a već sledeće godine objavljuje rad „Eksperimenti sa biljnim hibridima“. Iste godine započinje i prepisku sa švajcarskim botaničarem Negelijem u cilju ukazivanja na značaj rezultata koje je dobio putem svojih eksperimenata. Prepiska je trajala pet godina, ali nije urodila plodom. Na njegovo veliko razočaranje, ni Negeli ni niko od naučnika toga doba nije uspeo da prepozna značaj  rezultata, zbog čega se Mendel potpuno povlači iz javnog sveta nauke i posvećuje svešteničkom pozivu. Godine 1868. biva izabran za starešinu samostana. Do kraja života ponovio je svoje eksperimente na još nekoliko biljnih vrsta.

Umro je 6. januara 1884. godine.

Advertisements